We wtorek 5 XII – młodzież klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z nauczycielami – Eweliną Gwóźdź i Janem Pajorem
uczestniczyła w wycieczce zawodowej, celem której było poznanie lokalnych zakładów produkujących pieczywo sprawdzonymi tradycyjnymi metodami oraz świadczącymi usługi żywieniowe i rekreacyjne. .
Piekarnię i ciastkarnię „Nika” zwiedziliśmy pod opieką Pana Darka, który oprowadził nas i omówił poszczególne jej działy, wyposażenie, technologie produkcji oraz poszczególne etapy przygotowania i wypieku chleba, bułek, wyrobów cukierniczych.
Aktywnie uczestniczyliśmy w produkcji kruchych babeczek, ciasta francuskiego i ciastek bezowych z kremem. Najsmaczniejsza i najprzyjemniejsza część to jednak degustacja.
Z piekarni – ciastkarni pojechaliśmy do Krynicy Zdrój do hotelu „ Czarny Potok”. W hotelu Pani Agnieszka zapoznała nas z układem funkcjonalnym i zastosowanymi rozwiązaniami usprawniającymi pracę w tak dużym obiekcie. Ponadto Szef Kuchni Pan Grzegorz Bartoszek oprowadził nas po kuchni, cukierni poszczególnych salach restauracyjnych i zapoznał z ofertą kuchni i kartą menu.
Tag:czarny potok, hotel, Nika, piekarnia, wycieczka