fbpx
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery

We wtorek  5 XII – młodzież klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z nauczycielami – Eweliną Gwóźdź i Janem  Pajorem
uczestniczyła w wycieczce zawodowej, celem której było poznanie lokalnych zakładów produkujących pieczywo sprawdzonymi tradycyjnymi metodami oraz świadczącymi usługi żywieniowe i rekreacyjne. .

Piekarnię i ciastkarnię  „Nika”  zwiedziliśmy pod opieką Pana Darka, który oprowadził nas i omówił poszczególne jej działy, wyposażenie, technologie produkcji oraz  poszczególne etapy przygotowania i wypieku chleba, bułek, wyrobów cukierniczych.
Aktywnie uczestniczyliśmy w produkcji kruchych babeczek, ciasta francuskiego i ciastek bezowych z kremem. Najsmaczniejsza i najprzyjemniejsza część to  jednak degustacja.

Z piekarni – ciastkarni pojechaliśmy do Krynicy Zdrój do hotelu „ Czarny Potok”. W hotelu Pani Agnieszka zapoznała nas z układem funkcjonalnym i zastosowanymi rozwiązaniami  usprawniającymi pracę w tak dużym obiekcie. Ponadto Szef  Kuchni Pan Grzegorz Bartoszek oprowadził nas po kuchni, cukierni poszczególnych salach restauracyjnych i zapoznał z ofertą kuchni i kartą menu.