fbpx

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

W Skrócie:

  • Nauka w naszej szkole jest jednozmianowa i trwa 5 lat.
  • Kończy się egzaminem zawodowym oraz maturą.
  • Uczeń uzyskuje wykształcenie średnie i tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.
  • Przedmiot rozszerzony: biologia
  • Języki obce:  angielski (kontynuacja), niemiecki (od podstaw).
  • Czesne: 0,00 zł – nauka – bezpłatna !!!

 

Więcej:

Technik żywienia i usług gastronomicznych – zawód dla smakoszy i pasjonatów jedzenia

Czy lubisz gotować? Czy interesujesz się żywieniem i kuchnią? Czy jesteś osobą kreatywną i masz zdolności manualne? Jeśli tak, to zawód technik żywienia i usług gastronomicznych jest właśnie dla Ciebie!
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który pozwala łączyć pasję do jedzenia z możliwością pracy w ciekawym i kreatywnym środowisku. Możesz przygotowywać pyszne i zdrowe potrawy, które będą cieszyć podniebienia Twoich klientów.
Zawód ten jest również bardzo ceniony na rynku pracy. Pracownicy gastronomii są zawsze poszukiwani, zarówno w restauracjach, kawiarniach, jak i w innych punktach gastronomicznych.

W trakcie nauki zdobywasz wiedzę i umiejętności z zakresu:
– planowania i organizacji produkcji gastronomicznej
– zasad żywienia i przechowywania żywności
– sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
– planowania i wykonywania usług gastronomicznych

Po ukończeniu szkoły możesz rozpocząć pracę w restauracjach, pubach, jadłodajniach, kawiarniach, hotelach, a nawet otworzyć własny biznes gastronomiczny.

Nauka w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych trwa 5 lat. W trakcie nauki uczniowie uzyskują 2 certyfikaty zawodowe:
HGT.02 – Przygotowywanie i wydawanie dań (przygotowywanie dań i napojów z obowiązującymi przepisami i normami,
wykorzystywanie surowców i półproduktów w racjonalny i oszczędny sposób, obsługiwanie klientów zgodnie z zasadami savoir-vivre,
współpracę z innymi pracownikami i przestrzeganie zasad BHP.
HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (struktury organizacyjne zakładów gastronomicznych, technologie
sporządzania potraw i napojów, wybór i przygotowanie surowców, obliczanie zapotrzebowania na surowce i półprodukty, ekspozycje
potraw i napojów, systemów zarządzania jakością w gastronomii)

Nauczane przedmioty:
Przedmiot rozszerzony: biologia;
Przedmioty ogólnokształcące takie same jak w liceum;
Języki obce: angielski (kontynuacja) niemiecki (od podstaw);
Przedmioty zawodowe gastronomiczne: zasady żywienia, wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii, technologia
gastronomiczna z towaroznawstem, organizacja produkcji gastronomicznej, usługi gastronomiczne, planowanie żywienia i produkcji
gastronomicznej, obsługa klientów gastronomii, pracownia gastronomiczna, BHP, język angielski w gastronomii;

Do dyspozycji uczniów jest nowoczesna pracownia gastronomiczna, w której uczniowie przygotowywują i konsumują
samodzielnie przygotowane dania i napoje.
W trakcie nauki uczniowie mogą poszerzyć swoje kwalifikacje o dodatkowe kursy: barmański z obsługą kelnerską i cukierniczy.
W klasie III i IV odbywają miesięczne praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych, a w klasie 5 zdają maturę.

Inne nasze kierunki

Inne nasze kierunki