Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek dla tych, którzy lubią nie tyle jeść, co gotować. W branży gastronomicznej wciąż brakuje fachowców. Po tym kierunku można pracować w restauracjach, barach, fast foodach, stołówkach i w hotelach. Nauka trwa 4 lata i kończy się maturą oraz egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.
Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych |
|
Nauka bezpłatna w całym cyklu nauczania |
|
Charakterystyka kierunku |
To kierunek dla uczniów, którzy chcieliby opanować sztukę gotowania i organizacji punktów gastronomicznych.Młodzież poznaje tajniki technologii kulinarnej, przydatnej na co dzień w domu jak i w pracy zawodowej w charakterze kucharza, pomocy kuchennej, barmana, kelnera czy sprzedawcy produktów spożywczych. |
Czas trwania nauki |
5 lat w systemie dziennym – szkoła na prawach szkoły publicznej |
Wykształcenie |
Średnie techniczne z maturą – nauka kończy się egzaminem maturalnym i potwierdzającym kwalifikacje zawodowe |
Kwalifikacje zawodowe |
1) Sporządzanie potraw i napojów2) Organizacja żywienia i usług gastronomicznych |
Kwalifikacje dodatkowe |
1) Kurs kelner-barman2) Prawo jazdy kat. B(Dodatkowo proponowany kursy wg zainteresowań uczniów) |
Perspektywy zawodowe |
Praca w punktach gastronomicznych: Restauracjach, Barach, Stołówkach itp. Możliwość pracy w sklepach spożywczych. Praca w charakterze kucharza, pomocy kuchennej lub kelnera – barmana albo sprzedawcy (w sklepie spożywczym lub gastronomicznym). |
Perspektywy dalszej edukacji |
Kontynuowanie nauki na studiach wyższych.Kontynuowanie nauki na studiach z innej dziedziny.Kontynuowanie nauki w szkołach policealnych lub w formie kursów kwalifikacyjnych. |
Wykaz przedmiotów zawodowych |
Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomiiDziałalność gospodarcza w gastronomiiTechnologia gastronomiczna z towaroznawstwemJęzyk obcy w gastronomiiZasady żywieniaOrganizacja produkcji gastronomicznejUsługi gastronomicznePracownia gastronomicznaPracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznejPracownia obsługi klientaPraktyka zawodowa |